Mega actueel in onze Nederlandse politiek, mega actueel in de wereld van het aluminium, mega actueel in de maatschappij, mega actueel bij de klimaattop eind vorig jaar in Glasgow (waar na 2 weken van onderhandelingen tussen de partijen bij het Verdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering (UNFCCC) flinke vooruitgang werd geboekt) en ook mega actueel is het recyclen van eigenlijk alle materialen. Zelf (particulier) sorteren we papier, glas, de groene bak, de zwarte bak en plastic, maar hebben we bijvoorbeeld ook de Nespresso sortering, cartridges sortering en mijn moeilijkste sortering; de was. Allemaal verhalen apart waarvan we privé bijvoorbeeld de laatste jaren meer zijn gaan merken van de sortering qua bouwafval en de milieustraat. De kosten stegen en daarmee maken we elkaar bewuster en bewuster van de noodzaak. Zelf ben ik een extra volger van het plastic sorteren dankzij onze Nederlandse uitvinder Boyan Slat en zijn grote Ocean Cleanup project.
Terug naar het hoofdthema en voor de introductie qua recyclen door te gaan op enkele belangrijke initiatieven vanuit de klimaattop: er kwamen meer toezeggingen inzake de financiering van ontwikkelingslanden bij de aanpak van klimaatverandering, er was de goedkeuring van het mondiale methaanpact en vooral ging het om de voltooiing van het regelboek voor de Overeenkomst van Parijs. Er moest echter wel de komende jaren meer gebeuren om de doelstelling van 1,5 graden Celsius te halen. En is recyclen daar een belangrijke parameter in. Jazeker!
Vandaar dus ook deze blog erover. Maar wat is recycling van aluminium en hoe werkt het? Ik vertaal het vanuit onze micro extrusie en vooral ook vanuit de volume- en wereldmarkt.
Leveranciers (zoals wij bij Alumero in Helmond) die producten maken van aluminium, verzamelen de aluminium reststukken en het afval dat daarbij ontstaat. Dat heet schroot. Schroot gaat via verkoop naar verwerkers die het omsmelten tot nieuwe staven of billets.
De uitleg bij de verwerking van aluminium vraagt nog even weer eerst diepgaandere informatie over Aluminium en de oorsprong. Dat leg ik in 3 stappen uit;
Aluminiumproductie begint met de grondstof bauxiet, dat 15-25% aluminium bevat en voornamelijk wordt aangetroffen in een brede band rond de evenaar. Voor zover bekend is er nog 29 miljard ton aan bauxietreserves beschikbaar. Met de huidige ontginningssnelheid gaat deze voorraad nog ruim 100 jaar mee. Er bestaan echter grote nog niet ontdekte voorraden die deze periode met 250-340 jaar kunnen verlengen.
Met behulp van het Bayer-proces wordt alumina (aluminiumoxide) in een raffinaderij onttrokken aan bauxiet. Het aluminiumoxide wordt vervolgens gebruikt om primair metaal te produceren in een verhouding van 2:1 (2 ton aluminiumoxide = 1 ton aluminium).
Het aluminiumatoom in aluminiumoxide wordt verbonden met zuurstof en met worden afgebroken met behulp van elektrolyse om het metaal aluminium te produceren. Dit vindt plaats in grote productielijnen en is een energie-intensief proces dat veel elektriciteit kost. Door rondom deze grote productielijnen ook hernieuwbare energie te gebruiken en productiemethoden continu te verbeteren innoveren we ook deze stap.
Met die 3 stappen verduidelijk ik ook de reden waarom we bij Alumero ook zo trots zijn te werken met dit “groene” metaal. Aluminium heeft veel karakteristieke eigenschappen die het tot een veelzijdig (of zoals ik het zojuist noemde: groen) metaal maken, met veel inzetmogelijkheden.
Exponent hiervan is het feit dat aluminium bijzonder goed recyclebaar is en dat staven we aan het feit dat er namelijk slechts 5% van de energie nodig is in vergelijk met de productie van primair aluminiu. Dat is precies de hoofdreden waarom dit op de lange termijn helpend is voor het klimaat.
Hiermee is de recycling hopelijk duidelijker. Maar nu hoe het precies werkt.
De recycling van aluminium kost maar 5% van de energie die nodig is voor de productie van primair metaal. Bovendien neemt (grof gezegd) de kwaliteit van het aluminium niet af door recycling en is 75% van het ooit geproduceerde aluminium nog steeds in gebruik. Het is bij ALUMERO dan ook een doelstelling op zich om op het gebied van recycling toonaangevend te worden in het recyclingaandeel van de aluminium waardeketen. Net zoals we bij de micro extrusie praten over kwaliteit past dat ook bij de recycling.
De ene is het zogenaamde processchroot, het andere is het zogenaamde post-consumerschroot. Het processchroot ontstaat tijdens verwerking, is relatief schoon en kan makkelijk worden gerecycled. Ook bij ons in Helmond hebben we dit processchroot (want bij de hoogwaardige micro-extrusie is er altijd schroot; denk aan een butt-end en uiteindes na het strekken bijvoorbeeld; maar ook afkeur inzake oppervlakte, warmtelijnen en bijvoorbeeld maatfouten). Met chemische rapporten weten we heel zeker wat de inhoud is en kunnen dit dus met zekerheid schoon noemen en ook weer precies (door onze sortering per legering) hergebruiken voor die bepaalde legering.
Het post-consumerschroot komt van producten die afgedankt zijn, is relatief vervuild en heeft vaak een voorbehandeling nodig. Soms moet er ontijzert worden of is het nodig een laklaag te verwijderen. In de recycling is het zaak zoveel mogelijk aluminium over te houden. In het smeltproces treden er zogenaamde smeltverliezen op. Bij bepaalde schrootstromen, bijvoorbeeld spanen, is het nodig om onder gesmolten zout te smelten. Hierdoor kan er geen zuurstof bij het aluminium komen waardoor er minder smeltverlies optreedt. Andere schrootstromen worden in een gesloten kamer met twee compartimenten gesmolten. Hierbij wordt het schroot ondergedompeld in gesmolten aluminium waardoor de warmte goed wordt verdeeld.
Met het aluminium en ook de overige elementen voor de latere samenstelling (bijvoorbeeld lood en silicium) komt dan de volgende stap alvorens we aluminium weer kunnen gaan gebruiken; te weten; de verschillende technieken van het aluminium gieten door experts daarvan.
Hierin zijn er verschillende gietmethoden: coquille gieten, lage druk gieten en hogedruk- of spuitgieten. Voor ALUMERO gaat dit om coquille gieten en daaruit ontstaan onze palen en billets weer voor de micro extrusie. Bij de gieterij werkt men in een productielijn die start met de elementen zoals het gerecycled aluminium, silicium, koper etc. Dat gaat volgens een recept in een grote oven waarna het met een kamer-technologie via giet-tafels uitkomt in weer uithardingsovens en de lengtes in allerlei diameters.
Wetende dat samenwerkingen en kennisdeling aan de basis liggen van recycling van aluminium zijn we er bij ALUMERO dan ook bewust van hoe essentieel deze kringloop is. Co-2 equivalenten van producten verlagen we (middels gebruik van secundair aluminium) en zoals deze blog ook begon; werken we mega actueel in de politiek, in de maatschappij en ook bij ALUMERO aan onze toekomst; een beter klimaat start bij jezelf of zoals men bij een klant van ons zegt “a better world start in your pocket”. Binnen ALUMERO loopt dit onder de naam Metagreen; daarin zit veel inzake CSR en het klimaat en duurzaamheid (wat enkele door duurzaam te doen; nog niet genoeg is). En “Ja” we hebben doelstellingen zoals: het verminderen van CO2-uitstoot en het uitvoeren van een goed werkgeverschap. Maar in feite zeggen ze daarmee net zoveel als: “gisteren vermoordde ik tien mensen, vandaag ‘maar’ vijf.” Om op de lange termijn echt netto positief te worden en nog meer de focus te leggen op het welzijn verbeteren voor iedereen op wie het effect heeft zal ook via het Metagreen project onze Alumero manier van denken en doen meer vanuit de volgende principes worden: regenerative, restorative en reparative.”
“We hebben teveel mensen gecreëerd die te ver van de maatschappij afstaan. Ik geloof dat leiderschap begint bij persoonlijk leiderschap. Je kunt je niet inzetten voor een duurzamere maatschappij als je je eigen leven niet duurzaam ‘doet’. Binnen onze vestiging in Helmond kunnen we de afspiegeling van de maatschappij behappen en bewerken. Met Metagreen mijlpalen werken we dan ook aan de stappen tot 2050 toe waarin we als bedrijf en alle medewerkers blijven werken aan het nog duurzamer doen. Dit past binnen de Alumero lange termijn visie; welke vol is met teamwork, moed, een hoge dosis empathie en compassie.