Vrijwilliger verbintenis met een doelstelling CO2 reductie 2015-2025
Als totale groep en puur voor de locatie FINEX hebben wij natuurlijk de ambitie om te blijven groeien, maar niet ten koste van mens en natuur. Daarom gaat ons doel om te groeien samen met ons doel om de impact op het milieu te reduceren.
Onze verwerking en het gebruik van secundair aluminium zijn daarin een uitstekend meetmiddel. Op het gebied van duurzaamheid, klimaatbescherming, ISO certificering, veiligheid en andere ecologische ‘voetafdrukken’ heeft het lichtgewicht aluminium een opvallende en bepalende rol binnen de hele Alumero groep. (Daartoe onderstaande ook de bijlage vanuit de groep).
De hulpbronnen efficiëntie van producten wordt pas echt duidelijk als je ze allemaal stap voor stap bekijkt. Hierbij wordt de levenscyclus beschouwd – van metaalwinning tot verwerking naar halffabricaten en eindproducten tot en met hun gebruik en uiteindelijk recycling tot een nieuwe levensduur van het product. Voor aluminium is deze cyclus niet na een paar cycli voorbij, maar eerder oneindig herhaalbaar. Niet alleen theoretisch, maar ook praktisch. Ongeveer driekwart van al het geproduceerde aluminium is nog steeds in gebruik en is al vele malen gerecycled. Aluminium recycling zorgt voor ca. 4 keer zo weinig bauxiet gebruik, ca. 9 keer minder Co2 emissies en tot 95 procent minder energie gebruik als bij winning uit primer aluminium.
De Alumero Group zet zich in voor klimaatbescherming, denkt en handelt op een duurzame manier en zet zich hier ook voor in doormiddel van eigen waarde creatie processen op het gebied van duurzame energie (PV-frametechnologie) en gerecycled secundair aluminium.
Hiermee noemen we het een vrijwillige verbintenis en verantwoordelijkheid voor milieu, klimaat en gezondheid en zijn wij onze CO2-voetafdruk op lange termijn aan het optimaliseren.
Voor de locatie Helmond, waaronder ALUMERO FINEX Extrusions BV valt, hebben al heel wat jaren losse projecten en bewuste reductie doelen gehad; en hebben sinds 2019 als doel gesteld om in 2025 onze CO2 uitstoot binnen scope 1 & 2 te halveren en door te groeien naar niveau 5 op de CO2 prestatieladder.
Vanuit de meting volgens richtlijnen van de CO2 prestatieladder blijkt de we naast bijvoorbeeld de ‘groene stroom’ die wij inkopen, bestaande uit o.a. Europese wind, nog een behoorlijke CO2 uitstoot veroorzaken met onze elektra.
In diverse categorieën hebben we in beeld hoe de verdeelde CO2 emissies tot stand komen. Te denken aan zakelijk verkeer, warmteopwekking/gasverbruik en zelfs de kleinste details in keuzes in een aanschaf van een AA-klasse koelkast in de bedrijfskantine en optimalisatie in luchtfilters en de beste compressoren.
Om de gewenste doelstelling van 50% CO2 reductie t.o.v. 2015 te halen zal onze CO2 uitstoot binnen scope 1 & 2 terug helder moeten worden, binnen de Alumero cultuur meer gaan moeten leven en concreet worden verduidelijkt in een reducering in tonnages CO2 van terug naar.
Hiervoor zijn een aantal reductie maatregelingen geïnventariseerd en opgenomen in onze ISO werkwijze met aanverwant een plan van aanpak.